„ÉLJ A LEHETŐSÉGGEL!”

E-001286/2015

 

 

 

   

 

  

Minőségpolitikánk

 

 

Sörgyártó OKJ 31 541 08

E-001286/2015/A042

A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A Sörgyártó feladata a maláta- és sörgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos
végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki
törvény előírásainak maradéktalan betartásával.

A részszakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyagokat (árpa, maláta, komló) átvenni, minősíteni, tisztítani, kezelni, minőségét ellenőrizni, tárolni, előkészíteni
  • sörfőzővíz minőségét ellenőrizni, vizet kezelni
  • árpa áztatást vezetni, ellenőrizni
  • csíráztatást vezetni
  • aszalni, aszalóberendezéseket üzemeltetni
  • főzőházi műveleteket - különféle cefrézési eljárások, cefreszűrés, komlóforralás – elvégezni és ellenőrizni
  • sörlevet kezelni, főzőházi kihozatalt számítani
  • sörélesztőt kezelni
  • hagyományos és nyomás alatti erjesztést vezetni
  • sört szűrni és stabilizálni, pasztőrözni, palackba, hordóba, dobozba fejteni
  • gyártásközi (fizikai, kémiai, érzékszervi) vizsgálatokat végezni, a kész sört ellenőrizni és minősíteni
  • technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni
  • mellékterméket, hulladékot kezelni
  • munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait, a jövedéki törvény előírásait betartani és betartatni
  • vállalkozást indítani, működtetni, terméket értékesíteni

Elmélet-gyakorlat arány: 30% - 70 %

A képzés megkezdésének feltételei: iskolai előképzettség vagy bemeneti kompetenciák teljesítése

Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség

Bemeneti kompetenciák: iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Vizsgára bocsátás feltétele: Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele.

Szakmai előképzettség: -

A képzés főbb témakörei (modulok):

  • 10899-16 Sörgyártás
  • 11610-16 Jövedéki ismeretek
  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10904-16 Higiénia és minőségbiztosítás

Amennyiben bármilyen kérdése van a tervezett képzésekkel kapcsolatban, hívja a 06 30 / 245 52 38 - as telefonszámot vagy írjon a felnottkepzes@gyszc.hu e-mail címre.